Este timpul pentru un nou management al timpului.
Banat Business, nr.135 (2003)
Majoritatea participanţilor la training-urile de managementul timpului vin cu ideea preconcepută că vor primi un instrument sau vor învăţa o metodă prin care vor realiza mai multe lucruri într-un timp mai scurt pentru care vor câştiga mai mulţi bani. De la primele informaţii noi pe care le primesc despre acest subiect ei constată însă că managementul timpului nu este o activitate sau abilitate secundară, ci o competenţă esenţială, centrală de care depind foarte multe în viaţă sau spus în mai puţine cuvinte este managementul propriei persoane.
Managementul timpului personal începe cu propria persoană, adică cu modul în care vă consideraţi viaţa şi ceea ce este important pentru dumneavoastră. Satisfacţiile sunt depline dacă vă organizaţi activităţile în jurul a trei arii majore de viaţă: propria persoană şi familia, obiectivele profesionale şi carieră, dezvoltarea personală.
Un principiu al managementul timpului spune că timpul ocupat de muncă se întinde peste timpul petrecut cu familia şi cel liber, adică prelungirea timpului alocat realizării unor sarcini de lucru va răpi timp preţios familiei. Bineînţeles, familia şi prietenii sunt foarte importanţi pentru fiecare dintre noi, iar reducerea momentelor petrecute cu cei dragi va duce la insatisfacţii şi conflicte de valori. Ceea ce ne duce la miezul managementului timpului - valorile personale.
Abordarea tradiţională privind managementul timpului (tradiţională pentru că are peste 35 de ani de când Drucker a început popularizarea ei) prin temele abordate (control, planificare, stabilirea priorităţilor, delegare, eliminarea întreruperilor şi a amânărilor) are la bază două linii directoare: stabilirea obiectivelor şi realizarea de liste cu sarcini (aşa numitele „to-do list”). Dar aceste obiective constituie reflectarea valorilor noastre personale care nu pot fi accesate uşor prin tehnici superficiale (de exemplu o întrebare prin care se încearcă forţarea persoanei să-şi evalueze obiectivele este: „dacă ai afla că peste 6 luni vei muri de o boală incurabilă, cum ţi-ai trăi aceste luni?”). Nu este de mirare că multe obiective stabilite în această manieră sunt banale dacă nu chiar triviale.
Abordarea nouă pe care o implementăm ţine cont de aceste aspecte (planificare, control, priorităţi), dar, interpune şi accentuează etapa de clarificare a valorilor, atacând direct chestiunea dificilă a valorilor personale. Altfel, îndeplinirea obiectivelor indiferent de cât de multe sunt, nu asigură şi satisfacţiile personale. Clarificarea valorilor este esenţială în managementul timpului. Dacă obiectivele implică întotdeauna „a avea” (de exemplu: a deţine o certificare în managementul resurselor umane, a avea o maşină nouă), valorile, constituie „a fi” (de exemplu: a fi financiar sigur). Dacă ne-am clarificat valorile (în şedinţe de consiliere cu specialişti în ştiinţe comportamentale) vom şti cum să ne stabilim obiectivele (primul pas spre acţiune) cu o mai mare claritate şi certitudine. Dacă nu suntem în clar cu valorile noastre şi cu relaţiile dintre ele suntem în pericol de a genera obiective care pot fi în conflict sau inconsistente faţă de fiinţa noastră.
Abilităţile de management al timpului sedimentate după această etapă de clarificare a valorilor creează ordine şi structură în desfăşurarea activităţilor. Dacă ne gândim la scurgerea timpului ca o derulare a unor intervale egale (să zicem de 1 oră) este necesar să înţelegem că nu trebuie să găsim cât mai multe intervale libere ca să le umplem cu activităţi ci cum şi cu ce le umplem, astfel încât să fim împliniţi.
Din perspectiva noastră, a ofertanţilor de training, importanţa dată valorilor personale vine din nevoia de a alinia valorile şi obiectivele personale cu cele ale organizaţiei, numai astfel clienţii noştri vor depune eforturile necesare implementării schimbării şi dezvoltării personale şi organizaţionale.